page title icon Hur mycket kostar det att skaffa hund?

Coronapandemin har gjort att intresset för att skaffa hund har skjutit i höjden, kanske passar man på när mer jobbar hemifrån och man kan inte resa som vanligt m.m. Såklart tycker vi det är riktigt skoj att allt fler skaffar sig hund men man får inte glömma att man har ett stort ansvar dom närmaste 10-15 åren.

Kostnaden för en hundvalp kan bli rätt hög det första året då det är mycket som ska inhandlas som t.ex hundutrustning, valpkurs, hundförsäkring, veterinärkostnader, foder m.m. Kanske behöver du också ha din hund på ett hunddagis några dagar i veckan då tillkommer en kostnad för detta också såklart.

Här nedan kommer en tabell som Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson har gjort och totalsumman landar på 77 100 kr för din hund första året. Men som ni ser i tabellen så är hunddagis en stor post på 48 0000 kr så det behöver verkligen inte bli så dyrt.

Inköp av valp15 000
Valpkurs / hundkurs2 500
Vaccinationer (kan ingå i försäkringen)500
Medlemskap SKK500
Foder5 000
Hundförsäkring3 600
Koppel, hundbädd, matskål m.m. 2 000
Hunddagis48 000
Summa år 1:77 100

För att spara mer pengar när man köper hund så ska man vara noga med att kolla upp uppfödaren så allting har skötts som det ska så man förhoppningsvis slipper dyra överraskningar så sjukdomar m.m som man kunde har förutsett. Sedan ska du såklart kolla upp försäkringsbolagen innan du bestämmer dig vart du vill teckna din hundförsäkring. Det kan skilja ganska mycket pengar per år som man heller lägger på andra saker.

Lämna en kommentar